עמוד השידרה או "בלעדיך אני חצי בן אדם"
שירים רומנטיים למכביר מפיצים את הרעיון שהאהבה יוצרת תלות בין שני האוהבים אחד לשני. כמאמר השיר המפורסם "בלעדייך אני חצי בן אדם".
ולהבדיל שמעתי שיש גם במקורות קודש מסוימים ניסוח דומה לכך שאדם שאינו נשוי הוא חצי גוף.
לאחרונה שוחחתי עם בחורה שהיא 'מקיימת' הלכה למעשה את האמירה הזו.
היא מאד מאד נקשרת לבחור במהלך קשר איתו. כאשר שוחחנו היא השתמשה במילה 'נזקקות', 'תלות', היא אמרה שהיא מרגישה בתוכה משהו שגורם לה כמעט להתחנן אל הבחור שיישאר בקשר איתה.
נחשו מה?
באופן לא מפתיע או כן מפתיע, דווקא הצורך והנזקקות הם אלה שמחבלים בבניית הקשר. הם אלה שיוצרים אצל האחר את הרצון לברוח.
יש כאן איזון עדין שהוא ממש לא מובן מאליו. מצד אחד, יש לנו כבני אדם צורך אדיר באהבה, חום, הערכה, חמלה. הצורך הזה הוא אנושי מאד, לגיטימי מאד והכי טבעי בעולם, אך לא תמיד מקבל מקום של כבוד בהתייחסות של רוב בני האדם כלפי עצמם.
מאידך, הצורך הזה הוא גם זה שמחבל בהצלחה שלנו. כי רוב בני האדם שנמצאים בצד השני, ולא משנה אם זה גברים או נשים, אינם אוהבים להרגיש שמישהו תלוי בהם. והם באופן מודע או באופן לא מודע 'בורחים' משם.
יש לציין גם, שהנזקקות הזו היא דומה ל'בור בלי תחתית', כלומר מי שיש בו צורך יתר לקבל חום, אהבה הערכה והכלה מהאחר, הוא במקרים רבים לא מקבל את המענה לכך כי האחר לא מסוגל למלא זאת.
בדרך כלל, לכל אחד מהצרכים האנושיים שלנו יש שורשים קדומים. ולעיתים הנזקקות נוצרת כתוצאה של שנים רבות של צורך באהבה, חמלה, הערכה וכו'.
כאשר יש זמן ממושך שצרכים אנושיים אלה לא מקבלים את המענה הנכון, הם הופכים להיות רעב לאהבה, או בשפה של הפסיכולוגים 'חסך באהבה'.
את החסך הזה יש הרבה דרכים לרפא, מצד אחד, אך חשוב להבין שלא תספיק כוחה של אהבה זוגית כשלעצמה, ובטח שלא בתחילת הדרך.
נמחיש זאת במשל של זמנים. אם מישהו במשך 10 שנים קם בבוקר עם רעב וצמא להערכה ואהבה, ומסיים את היום בתסכול על כך שהוא לא קיבל מענה לכך, סביר להניח שגם אם יגיע מצב שבמשך חודשיים תמימים הוא ייהנה מקשר זוגי שיש בו המון תמיכה ואהבה – זה לא יספיק ביחס לכמות של 10 שנים של פצעים וכאבים שנותרו בו.
לסיכום- הניסוח הרומנטי 'בלעדייך אני חצי בן אדם' הוא מוקש, ומאד חשוב להיזהר ממנו.
וכאן מגיעה הנקודה הבאה – שהדרך להיזהר מהמוקש הזה היא לפתח עמוד שידרה.
עמוד שידרה זה אומר גישה פנימית כלפי עצמנו שבה אנו יונקים את כוחנו מתוכנו פנימה ולא מהיחס של הסביבה אלינו.
בעוד שבמצב של הנזקקות אנו מקבלים את כוחנו ואת היחס החיובי כלפי עצמנו ממה שהסביבה אומרת עלינו- במצב של 'עמוד שידרה' אנו יונקים את כוחנו ועוצמתנו מתוכנו פנימה.
כמובן גם כאשר יש לנו עמוד שידרה יציב אנו זקוקים לאהבה ותמיכה מהצד השני אבל זה בכמות מאוזנת שניתנת למילוי.
עמוד שידרה נוצר בעזרת כמה וכמה תהליכים שמצד אחד יכולים לקרות באופן אוטומטי, ומאידך ניתן ליצור אותם גם כן באופן מודע ולבחור בהם.
בנוסף לכך עמוד השידרה גם נהרס באופן אוטומטי בתהליכים מסוימים וגם ניתן להימנע מהם על ידי תשומת לב לכך ובחירה בתהליכים פנימיים אחרים.
מי מאיתנו שזכה לגדול בבית אצל הורים 'עוטפים' כלומר- אוהבים, מחזקים תומכים ומכילים, כבר חסך לעצמו הרבה מהעבודה על בניית עמוד השידרה. אין כמו ילדות עוטפת כדי ליצור עמוד שידרה יציב.
יחד עם זאת, גם ילדות 'עוטפת' יכולה להשתנות כאשר החיים מובילים אותנו להתמודדויות שונות ולא פשוטות על מקומנו בעולם ובחברה.
נזכיר כאן בקצרה מספר תהליכים ליצירת עמוד שידרה יציב
א. תשומת לב לכל האנשים סביבנו שאוהבים אותנו ומעריכים אותנו
ב. תשומת לב לכל הכוחות, כישורים, יכולות, רצונות שיש בנו
ג. תשומת לב לשליחות שלנו בעולם, שיוצרת מודעות למיוחדות שבנו ומובילה למחשבה ש'אין כמוני' בכל העולם.
ד. הכרת הטוב על כל הטובה שקיבלנו בכל המובנים שיש בחיינו.
ה. תשומת לב לחלק הלא מודע שלעיתים מכונה 'עצמי' שיש בנו ולא רק ל'אני' המודע
לעומת זאת, ישנם מספר תהליכים פנימיים שמרוקנים את העמדה היציבה שלנו מהחיים והורסים את העמידה שלנו ואת עמוד השידרה שלנו
א. ביקורת עצמית
ב. פרפקציוניזם: יעדים אינסופיים ושאיפות גבוהות שכמעט לעולם לא ניתן להגשים
ג. חוסר הקשבה לעצמנו ולצרכינו
ד. מיקוד תשומת הלב בתגובות החברה אלינו…
ה. הצפה של הדמיון בתסריטים שליליים על העתיד לבוא אלינו…
ויש עוד דוגמאות רבות- הכלל הוא שאלה תהליכים שניתן לעשות ואף כדאי ואולי אפילו חובה לעשות, ואז התוצאה היא ריפוי של העמוד שידרה ושינוי המצב של הנזקקות והתלות באחר…
עד יום ראשון הקרוב בחצות ניתן להצטרף לתכנית הסיבה האמיתית שלא מצאת זוגיות ב-487 ש"ח בלבד ולקבל 4 מתנות מדהימות! לפרטים לחצו כאן:
http://zoogischool.ravpage.co.il/realreason